Een beetje provocatie kan blijkbaar ook inspireren

Marieke Wijnands is kwaliteitsadviseur milieu en duurzaamheid bij waterschap Brabantse Delta. In deze blog vertelt zij over het werk van waterschap Brabantse Delta, en hoe de Cycles-app bijdraagt aan de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en vitaliteit.

Veilig wonen, werken en genieten rondom water

Water maakt onlosmakelijk deel uit van onze leefomgeving. Als waterschap Brabantse Delta dragen we bij aan een mooiere en betere leefomgeving, zodat iedereen veilig kan wonen, werken en genieten rondom water. Onze waterschapstaken voeren we uit tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten, waarbij duurzaamheid een belangrijk thema is. Richtten we ons daarbij in eerste instantie vooral op bodemverontreiniging, inmiddels staat ook het verminderen van de CO2-uitstoot hoog op de agenda.

Klimaatdoelen in de praktijk

Ik ben begin 2019 begonnen bij waterschap Brabantse Delta. Daarvoor werkte ik een aantal jaar bij Milieudefensie. Om een klimaatrechtvaardige samenleving te bereiken, voert Milieudefensie publiekscampagnes. Dat is natuurlijk prachtig, maar ik wilde ook weleens weten hoe dat er in de praktijk uitziet en of die doelen wel als haalbaar worden gezien. Zo ben ik bij waterschap Brabantse Delta terechtgekomen. Ik vind het belangrijk om aan onze doelstellingen op gebied van duurzaamheid te kunnen bijdragen en om te bekijken hoe we daarin stappen kunnen zetten. Daarbij moeten we natuurlijk ook rekening houden met landelijke akkoorden en wetgeving. Om al die thema’s bij onze vijfhonderd medewerkers tussen de oren te krijgen, is een hele klus. Zomaar een beleidsstuk de organisatie insturen, gaat niet werken. Maar gelukkig hebben we een sterke communicatieafdeling, die er heel bedreven in is om zoiets ongrijpbaars goed te laten landen bij de medewerkers. Dat doen we vooral door het met simpele voorbeelden tastbaar te maken.

Autoloze dinsdag: niet populair, wel inspirerend

Als je kijkt naar de CO2-uitstoot van onze mobiliteit, zie je dat die grofweg is opgebouwd uit twee onderdelen: aan de ene kant de uitstoot van onze werktuigen en aan de andere kant het woon-werkverkeer. Dat woon-werkverkeer is altijd een beetje onderbelicht gebleven. Ik vond het belangrijk daar wat meer aandacht aan te besteden. In juni 2019 heb ik daarom een autoloze dinsdag georganiseerd. Die dag mocht niemand met de auto naar het werk komen. Er stond ook echt een verkeersregelaar bij de parkeerplaats, als mensen toch met de auto kwamen, mochten ze het parkeerterrein niet op. Deze actie viel niet helemaal lekker. Maar toch stond daarna duurzaam vervoer wel ineens bij mensen op het netvlies. Blijkbaar kan een beetje provocatie ook inspirerend werken.

Klaar voor de start…

Tijdens de coronacrisis hebben we wel de Cycles-app in gebruik genomen. Het idee was vooral om mensen achter de computer vandaan te krijgen. Als ik alleen al naar mezelf kijk, is dat niet overbodig. Voor we massaal moesten thuiswerken, fietste ik altijd naar werk. Die dagelijkse ritjes ontbraken ineens. Als je niet uitkijkt, zit je alleen nog maar achter de computer, terwijl juist nu het zo belangrijk is om in beweging te blijven. We hebben meteen een fietschallenge in het leven geroepen: het idee was om met z’n allen 16.000 kilometer in drie weken tijd te fietsen. Dat doel hebben we niet gehaald, maar de mensen die meededen waren wel heel enthousiast, en eigenlijk is dat nog veel belangrijker. Een week voor de challenge eindigde, heb ik nog een bericht uitgestuurd met daarin de top 3-fietsers. Verschillende collega’s zijn toen nog als een gek kilometers gaan maken om toch maar op de eerste plek te eindigen.

Een zetje in de goede richting

Ik hoop dat, zodra we weer naar kantoor mogen, meer mensen de fiets zullen pakken. Niet alleen privé, maar ook voor het woon-werkverkeer. Er zijn collega's die op slechts vijf tot tien kilometer van onze organisatie wonen, en toch de auto pakken. Die hebben we graag de auto uit en de fiets op. Door de gefietste kilometers om te zetten in spaarpunten, die besteed kunnen worden in een webshop, hoop ik die mensen een zetje in de goede richting te kunnen geven. De Cycles-app helpt ons duurzamer te worden maar het gaat ook om de vitaliteit van onze medewerkers.

Hybride werken

De verwachting is dat onze mensen straks, als het weer mag, deels op kantoor zullen werken en deels thuis. We hebben allerlei thuiswerkregelingen opgetuigd en manieren in het leven geroepen om hybride vergaderen te vereenvoudigen. Het kantoor zal meer een ontmoetingsplek worden, een plek om ‘live’ te vergaderen en te socializen met collega’s. Persoonlijk mis ik kantoor en mijn collega’s heel erg. Toch zie ik mezelf niet meer teruggaan naar vijf dagen per week op kantoor. Maar de dagen dat ik naar kantoor ga, ga ik weer lekker op de fiets. En hopelijk veel collega’s met mij.

Nieuwsgierig?

Meer weten over onze slimme mobiliteitsoplossingen? Download hieronder onze brochure of neem vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee!